premi_concepcion_alexandre_cartell


 

Premis “Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana”


L´Ajuntament de Picanya ha decidit convocar dos premis i una beca a dones científiques vives, per tal de visibilitzar i reconèixer els mèrits de les dones científiques a la Comunitat Valenciana i al nostre poble. El nom dels Premis “Concepción Aleixandre” fa homenatge a una dona nascuda l´any 1862 que va saber combinar la medicina - en l’especialitat de ginecologia - amb la pedagogia; i que, a més, va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Una vertadera pionera en la ciència i en la vida.
Les contribucions de les dones han estat oblidades i negades en el món de la ciència. “(...) els Premis Nobel, segurament són els premis científics més importants en l’àmbit global. Des de 1901 fins a 2017, més d’un segle, s’ha guardonat amb un Premi Nobel a 893 persones, de les quals 844 han sigut homes (94,51%) i sols 49, dones (Marie Curie el va obtindre en dues ocasions). És a dir, les dones premiades en els Nobel representen un escàs 5,49%. 

MOTIVACIÓ
El 7 de març de 2017 l’Ajuntament de Picanya, en col·laboració amb la Universitat de València, va realitzar una taula redona de dones científiques que va donar mostra del treball quotidià de dones professionals en els diferents camps de la ciència. L’acollida que va rebre per part del públic de Picanya va ser tan gran que ha inspirat la idea de premiar una dona científica valenciana i una dona que estudie ciències i que estiga vinculada al poble de Picanya. 
Cada any, en els Premis Concepción Aleixandre, es premiarà diferents àrees de coneixement. En la primera edició d’aquests premis (2018), es van presentar 42 candidatures: 39 a la categoria “Comunitat Valenciana” i 3 a la categoria “Local”. I, a més, es va premiar dues dones de l’àrea de les ciències experimentals.
En aquesta edició 2019 es convoca el premi en l’àrea de les enginyeries i s’obri a totes les àrees del coneixement en la categoria “Beca Local”.

BASES
1.- OBJECTIUS
- Premiar la contribució de la dona valenciana en el desenvolupament de la ciència.
- Divulgar la biografia de dones científiques que siguen un referent per a les  joves.
- Motivar les dones de Picanya en l’estudi i investigació de les ciències.
 
2.- PARTICIPANTS
Els premis reconeixeran a la dona científica en les següents categories:
A. Categoria LOCAL: Trajectòria consolidada 
Podran participar aquelles dones nascudes o residents a la població de Picanya (almenys amb un any d’antiguitat), que estiguen cursant estudis de doctorat o postdoctorat en el camp del coneixement: de les enginyeries.
B. Categoria LOCAL: Beca amb projecte previ d’investigació predoctoral.
Podran participar aquelles dones nascudes o residents a la població de Picanya (almenys amb un any d’antiguitat), que estiguen cursant estudis de predoctorat en qualsevol camp del coneixement.
C. Categoria COMUNITAT VALENCIANA:
Poden optar al premi totes aquelles dones nascudes o residents a la Comunitat Valenciana que investiguen en el camp de les enginyeries.

3.- JURAT I CRITERI DE VALORACIÓ
El jurat estarà compost per una persona representant de les següents entitats: Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT), Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Empresa de base científica i tecnològica, Associació del Professorat Jubilat de la Universitat de València; i, per part de l’Ajuntament de Picanya, una persona que desenvoluparà les tasques de Secretaria, amb veu però sense vot.
La composició serà equilibrada pel que fa al gènere.
El jurat valorarà:
- La trajectòria acadèmica, professional i científica de les candidates.
- La rellevància de les innovacions aportades.
- La repercussió social de la investigació.

4.- ELS PREMIS
Els premis impliquen el reconeixement i la visibilitat del treball realitzat per la dona en la ciència.  Les premiades obtindran cadascuna un GUARDÓ commemoratiu més  1500€ (mil  cinc cents euros) en les categories LOCALS i  2000€ (dos mil euros) en la categoria COMUNITAT VALENCIANA.
S’espera que les premiades acudisquen en persona a l’acte de lliurament del premi i facen una presentació divulgativa de les seues aportacions en l’àmbit de la ciència.

5.- COM PARTICIPAR
Qualsevol dona científica que complisca els requisits esmentats en les bases, pot presentar-se al premi. Així mateix, institucions o entitats poden proposar candidatures als premis. 
L’Ajuntament de Picanya convida a universitats, empreses, institucions, col·legis professionals, etc. a proposar candidatures de dones que al llarg de la seua trajectòria hagen fet aportacions rellevants en l’àmbit de les ciències. 
A. Per participar en la CATEGORIA LOCAL: Trajectòria consolidada, és necessari: 
- Complimentar el FORMULARI annex A (disponible a peu de pàgina).
- Presentar CURRICULUM, segons model de cv disponible a peu d'esta pàgina.

B. Per participar en la CATEGORIA LOCAL: Beca, és necessari:
- Complimentar el FORMULARI annex A (disponible a www.picanya.org).
- Presentar CURRICULUM, segons model de cv adjunt al web.
- Presentar PROJECTE D’INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA, segons model de projecte adjunt al web.

C. Per participar en la CATEGORIA COMUNITAT VALENCIANA és necessari:
- Omplir el FORMULARI annex A (disponible a www.picanya.org). 
- Presentar CURRÍCULUM, segons model de cv adjunt al web.   

Les candidatures es podran presentar:
- Al DIGAM de l’Ajuntament de Picanya, de dilluns a dijous de 9 a 19 hores, i divendres de 9 a 17 hores.
- ON LINE: www.picanya.org

6.- TERMINIS
La convocatòria per a presentar candidatures estarà oberta fins el 10 de novembre de 2019:  DIA MUNDIAL DE LA CIÈNCIA PER A LA PAU I EL DESENVOLUPAMENT. 
El lliurament dels premis es realitzarà en un acte en el Centre Cultural de Picanya, l’11 de febrer de 2020, “DÍA DE LA MUJER Y LA NIÑA EN LA CIENCIA”, en el qual es donarà difusió als treballs realitzats per les científiques guardonades.