cartell_joseph_almudever
11 de d’abril de 2018
Conversa amb el Brigadista Internacional José Almudéver
Diojus 19 d'abril al Saló de Sessions de l'Ajutnament

El proper dijous 19 d'abril (18.30h) el Saló de Sessions de l'Ajuntament acull un acte ben especial. Eixe dia tindrem l'oportunitat de conèixer en persona a José Almudéver, bridagista internacional amb una trajectòria vital de gran interès. Esta trobada estarà moderada pel mestre Alred Ramos.

L'últim brigadista

Josep Eduard Almudéver Mateu (Marsella, 1919) és un Brigadista Internacional francés originari d'Alcàsser (Horta Sud). Nascut a Marsella, durant la seua infantesa va viure a Casablanca i Alcàsser. El Colp d'estat del 18 de juliol de 1936 l'agafa en València, i es presenta com a voluntari, sent encara menor d'edat, primer a la Columna Germania on el rebutgen, i posteriorment a la Columna Pablo Iglesias, on l'accepten en ocultar la seua edat real. És destinat al Front de Terol, a la localitat de Cubla. Al front fou ferit i enviat a la rereguarda. Una vegada recuperat, a Silla, entra en contacte amb voluntaris italians de la Bateria Carlo Roselli, que l'acceptarien a dins de la 129a Brigada Internacional. En gener de 1939 és repatriat a França quan el Comité de No Intervenció acorda traure d'Espanya els combatents estrangers.
Almudéver tornarà a València, en un moment en què la fi de la Guerra Civil espanyola és imminent. Fuig al Port d'Alacant amb la seua família d'Alcàsser i és fet presoner. Entre 1944 i 1947 col·laboraria amb l'Agrupació Guerrillera de Llevant, fins que és descobert i fuig a França, on s'instal·la.
En 2016 va ser nomenat ambaixador per la Generalitat Valenciana en el marc dels premis 9 d'octubre.

Accés lliure fins completar aforament


cartell_joseph_almudever