Ester Vizcarra2
13 de de gener de 2021
Ester Vizcarra guanya el 40é Premi Enric Valor amb "Amaga't dels drons!"
El jurat també decideix la publicació de "Bitllet d'anada i tornada" del picanyer Roberto Sanz Requena

Tot i que l’actual crisi sanitària ha impedit enllestir un acte de lliurament de premis com és habitual, l’organització dels premis Enric Valor (l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent) va posar en marxa la 40a edició i el jurat ha proclamat a Ester Vizcarra com a guanyadora amb la seua novel·la “Amaga’t dels drons!”. 

L'obra
En l’obra guanyadora, “Amaga’t dels drons!”, la història porta a l’extrem la desconnexió de la humanitat amb la naturalesa, en benefici de l’aplanament de les dificultats per a la vida diària i la producció. Situa la forma de civilització resultant en un futur no massa definit. Aura mai s’havia plantejat que pogués existir un món diferent, però un arriscat experiment de tornar a introduir els animals de companyia, foragitats fa molt de temps de les cases per antihigiènics i infecciosos, desperta en ella la comprensió de la injustícia que s’està cometent amb les bèsties. Una femella de tigre es converteix en la seua fidel companya i, per molt que li posen les lleis pel davant, no pot resignar-se a abandonar-la al seu destí quan li siga retirada per haver crescut massa. Aura tractarà de salvar-la, amb l’ajuda de diversos personatges, a voltes enigmàtics, i d’una computadora-robot que sembla massa espavilada per a la seua condició. Resultarà el pla d’Aura com ella espera? Trobarà un lloc al món per a la seua amiga? No ho sap, però s’adona que l’animal, ignorant de les maquinacions humanes, només la té a ella.

L'autora

Ester Vizcarra i Fortuny nascuda a Mollet del Vallès, 1956, resideix a Alcoi des de l’any 1977.
Es va iniciar en el periodisme com a cronista local del desaparegut Mundo Diario de Barcelona, quan només tenia divuit anys. Acabada la Llicenciatura en Ciències de la Informació, es traslladà a Alcoi i va començar a col·laborar amb diversos mitjans, fins a assentar-se al periòdic Ciudad de Alcoy, on va treballar fins a la seua desaparició.
Més de trenta anys de periodisme la van portar a ocupar gairebé tots els llocs de feina possibles dins d’un mitjà de comunicació, fins a aplegar a redactora en cap, encara que recorda amb especial predilecció tant els anys de coordinadora del suplement cultural La Casa del Pavo com els que va passar en la direcció de la revista Ciudad Semanal. Va compatibilitzar reportatges, entrevistes, cròniques i crítica literària per al diari Ciudad de Alcoy, amb les tasques de corresponsal de ràdio i televisió per a Canal 9, corresponsal del diari El País i col·laboradora en diverses revistes, com la Hoja del Lunes de l’Associació de la Premsa d’Alacant. També va dirigir i conduir el programa de ràdio El Galliner durant la curta vida de l’emissora de Radio Z a Alcoi.
L’any 1992 va rebre el Premi CAPPEPV de Periodisme d’Escola Valenciana.
Creu en la formació permanent al llarg de la vida i ha anat ampliant la seua amb un Màster Universitari en Societat de la Informació i el Coneixement, el Màster de Formació del Professorat de Secundària, i dos diplomes d’Estudis Avançats en Periodisme i Antropologia Social, entre altres estudis.
La seua primera incursió en la narrativa va ser el llibre Enterreu-me en batí i sabatilles. Biografia novel·lada del poeta Joan Valls (Lletra Impresa, 2017), però abans havia publicat investigacions sobre l’emergència dels mitjans de comunicació digitals i l’ús dels fòrums virtuals, a més de parts de llibres de temes alcoians. També ha elaborat quaderns didàctics sobre Ovidi Montllor i el poeta Joan Valls.

Premi també per a un autor picanyer

El jurat d'esta 40a edició ha volgut destacar la gran qualitat a les obres presentades. Tant és així, que es preveu la publicació de dues obres més a banda de la guanyadora com a resultat del premi. Es tracta de El manuscrit de l’illa de corall, de Maria Josep Carro de Mena, que ha estat menció especial del jurat pel seu valor per explicar la Corona d’Aragó a través de la literatura. I també l'obra del picanyer, Roberto Sanz Requena, que així, veurà publicada Bitllet d’anada i tornada on la família del protagonista veu que ha de retrocedir en el seu estil de vida degut a la pèrdua de treball del pare.

L’any passat va guanyar l’obra “Expedició al Congo. Bwana Nyani”, d’Alfred Sala, una novel·la d’aventures que toca temes com l’apatia del protagonista o el bullying al treball, que desemboca en peripècies selvàtiques divertides, i es tanca en el context de la guerra del coltan.

S’han presentat 24 obres. El jurat d'esta edició 2020 ha estat format per Xelo González, Maite Monar, Pilar Puchades, Alfred Sala i Núria Sendra.

 

 

 

Ester Vizcarra2

Galeries relacionades
42e Premi Enric Valor
17 de de febrer de 2023

42e Premi Enric Valor

Acte de lliurament de Premi Enric Valor
01 de d’abril de 2022

Acte de lliurament de Premi Enric Valor

Premi Enric Valor 2020
10 de de gener de 2020

Premi Enric Valor 2020

Vídeos relacionats
Acte lliurament 43é Premi Enric Valor
15 de de febrer de 2024

Acte lliurament 43é Premi Enric Valor

Acte Lliurament 41é Premi Enric Valor
01 de d’abril de 2022

Acte Lliurament 41é Premi Enric Valor

40é Premi Enric Valor
14 de de maig de 2021

40é Premi Enric Valor