cartell_maig_literari_2023
24 de d’abril de 2023
Programació completa del Maig Literari 2023: xerrades, presentacions de llibres, taller de creació literària...
Premi "Llig Picanya" per a l'escriptora Rosa Regàs

L'Ajuntament de Picanya convoca anualment el premi literari "Llig Picanya" amb la intenció d'acostar a les persones lectores amb els autors i les autores i poder fomentar l'estima per la cultura i la literatura entre la nostra població.

mupi_maig_literari_2023
PROGRAMA – Picanya 2023 - 14a edició MAIG LITERARI

Dijous 04 – 18.30h - Centre Cultural
TAULA RODONA “PICANYA ESCRIU” 2a edició
Autores i autors locals ens presentaran les seues obres literàries recentment publicades.
Participen:
FRANCISCA SERRADOR MAS autora de “DESCONOCIDAS”
MONTSE ALABARTA GOMIS autora de “MARGARITAS BLANCAS. Mujeres Invisibles”
PAQUITA SÁNCHEZ FERNÁNDEZ autora de “ZAPATITOS DE TACÓN”
MARIO CABALLERO LEÓN autor de “AMANDA”
ALEX RIPOLL FRAU autor de “ESCRIT EN PLOM”
ROSA SOLER NOVA autora de “EL SECRETO DE LUCIA”
FRAN DE ROY autor de “EL SILENCIO A RATOS”
Presenta:  Amàlia Garrigós
Després de la taula rodona tindrem ocasió de que les autores i autors ens dediquen el seu llibre mentre degustem un VI de la terra,  al vestíbul del Centre Cultural, en celebració de l’inici d’una nova edició del Maig Literari. 
Accés amb invitació (*)

Dimecres 10 – 18.30h - Centre Cultural
LECTURA POÈTICA A L’ALIMON  entre l’alumnat de 4r ESO de l’IES Enric Valor i la poetessa i novel·lista Bibiana Collado. I LLIURAMENT DE PREMIS dels Concursos “CARTAS DE AMOR” i "BOOKFACE" dels Departaments de Valencià i Castellà de l'IES i amb la col·laboració de l’AMPA.

Divendres 12 – 18.30h – Centre Cultural
LLIURAMENT DEL PREMI LLIG PICANYA
a l’escriptora ROSA REGÀS.
Acompanya: Agustí Zaragozá
Presenta: M Josep Poquet
Amb la participació d’Iván Balaguer, primer violoncel de l’Orquestra de València.
Accés amb invitació (*)

Dimarts 16 – 18.30h – Centre Cultural

DIÀLEG ENTRE JOAQUÍN ARAÚJO I RAÚL DE TAPIA “Alcanduerca”
D’arbres, boscos, ciència i lírica. 
LiterNatura: Llenguatge, Art i Cultura de la Naturalesa. 
Presenta: Vicente Montesinos (Associació Àgora de Ciència). 
Accés amb invitació (*)

Dijous 18  – 18.30h –  Centre de Persones Majors (Sala del darrere). 
Presentació del llibre “L’ESCOLA MODERNA. El moviment Freinet Valencià (1962 – 1977)”
Amb la participació de:
ALFRED RAMOS, autor del llibre, investigador i mestre.
LOLIN OLVA, mestra.
VICENT PASCUAL, mestre. 

Dimarts 23  - 18.30h – Centre Cultural 
Encontre amb l’escriptor MARTÍ DOMÍNGUEZ
Campanya Llegim als Pobles , programa de Foment a la Lectura organitzat per la DG de Cultura i Patrimoni. 
Presenta: Celia Ramos

Dimarts 30 – 18.30h – Centre Cultural
LLIURAMENT de la 16a edició dels PREMIS DE POESIA CAMÍ DE LA NÒRIA
Amb el recital  “VERSOS DE AMOR Y VIDA” - Companyia de teatre Faristol.
Presenta: Amàlia Garrigós
Accés amb invitació. (*)

(*) Les invitacions es podran replegar a la Biblioteca a partir del dimarts 2 de maig.

___________________________________

TALLER DE CREACIÓ LITERÀRIA 
Impartit per CARMEN AMORAGA
Els dilluns 8, 15 i 22 de maig,
de 18.00h a 19.30h al Centre de Persones Majors.
Inscripció a la Biblioteca fins el 4 de maig. 
Places limitades

__________________________________

ATENEU LITERARI 
Al Programa del Maig Literari que organitza l’Ajuntament de Picanya, s’ha sumat la proposta que organitza l’Ateneu de Picanya. Cinc autores i autors presentaran la seua obra.
Dijous 4 de maig, a les 20.00h: 
Presentació de “LA VÍCTIMA NÚMERO CINCO” pel seu autor Felipe Ojeda.
Dijous 11 de maig, a les 19.30h:
Presentació de “LA ISLA MÁS REMOTA DEL MUNDO” per la seua autora Myriam Imedio.
Dijous 18 de maig, a les 20.00h:
Presentació de “LA MECANOGRAFA DE VIRGINIA WOOLF” per la seua autora Mireia Corachán.
Dijous 25 de maig, a les 19.30h:
Presentació de “NO HAY BISONTES EN LOS VALLES DE AMAPOLAS” per la seua autora M Jesús Puchalt.
Dijous 1 de juny, a les 19.30h:
Presentació de “LA DEMENCIA” pel seu autor Gregorio Muelas.

 

 

AUTORES I AUTORS 2023

PREMI LLIG PICANYA: ROSA REGÀS
Rosa Regàs i Pagés, a més de ser una prolífica escriptora, va ser una figura clau en el món editorial a Espanya. En 1985, va ser triada directora general del Llibre, la Biblioteca i les Lletres espanyoles, càrrec que va ocupar fins a 1988. Durant la seua carrera literària, Regàs va explorar temes com l'amor, la solitud, la identitat i la condició humana. Els seus textos es caracteritzen per una prosa exquisida i una capacitat única per a explorar els matisos de l'ànima humana.
Rosa Regàs també ha destacat per la seua destresa en la creació de personatges femenins complexos i profunds,  per la seua capacitat reflectint les experiències i les emocions de les dones en la societat. La seua obra ha estat traduïda a diferents idiomes i ha rebut nombrosos premis literaris, entre d’altres, els Premis Nadal i Planeta, també el Premi Lletra d'Or i el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 
A més de la seua obra literària, Regàs també ha col·laborat en premsa i revistes culturals, i va ser membre de la Reial Acadèmia Espanyola des de 2008. El seu llegat com a escriptora i editora és un exemple del compromís amb la literatura i la cultura. A més a més, ha estat presidenta del Pen Club de Catalunya i del Pen Club Espanyol, organitzacions que promouen la literatura i la llibertat d'expressió.

PICANYA ESCRIU
És sorprenent, no sols la passió de picanyeres i picanyers per la lectura, sinó també per l’escriptura. Enguany el Programa del Maig Literari s’inaugura amb set autores i autors locals que recentment han publicat la seua obra.  
Elles i ells són: Francisca Serrador Más, Montse Alabarta Gomis, Paquita Sánchez Fernández, Mario Caballero León, Alex Ripoll i Frau, Rosa Soler Nova i Fran de Roy.
D’altra part, la reconeguda escriptora picanyera Carmen Amoraga Toledo ens ofereix un Taller de Creació Literària. 


BIBIANA COLLADO CABRERA
Poeta. Naix a Borriana (Castelló) en 1985. Llicenciada en Filologia Hispànica  i doctora en Literatura Hispanoamericana.  Combina l’escriptura creativa amb la docència, és professora de Lengua i Literatura A l’àmbit de l’escriptura poètica, ha obtés nombrosos reconeixements pels seus llibres:  “Como si nunca antes” (Pre-Textos), “El recelo del agua” (Rialp) o “Certeza del colapso” (Ediciones Complutense). El seu darrere poemari publicat és  “Violencia”  (La Bella Varsovia).  “Yeguas exhaustas” és la seua primera novel·la. 

JOAQUÍN ARAÚJO I RAÚL DE TAPIA “Alcanduerca”
El naturalista i escriptor Joaquín Araújo decidí fa anys viure en fraternitat amb la natura. Són nombrosos els seus treballs dedicats a divulgar l’íntima relació entre naturalesa, poesia i art. Va ser col·laborador de l’inoblidable Félix Rodríguez de la Fuente i professionalment és un actiu de la televisió, la radio i la premsa escrita. Ha rebut nombrosos premis per la seua tasca, entre d’altres el Premi Global 500 que concedeix la ONU.
Per la seua part, l’escriptor, biòleg i consultor ambiental Raúl de Tapia és Director del Centro de Iniciativas Ambientales. Fundación Tormes-EB i membre de la Xarxa Internacional d’Escriptors per la Terra. La seua trajectòria ha sigut reconeguda per nombrosos guardons relacionats amb la conservació del medi ambient. És col·laborador habitual del programa “El bosque habitado” de Radio 3 sota el pseudònim de Raúl Alcanduerca.

ALFRED RAMOS
Mestre, investigador i escriptor. Membre fundador de l’Associació per a la Correspondència i la Impremta Escolar (ACIES) i del Moviment Cooperatiu d'Escola Popular del PV (MCEP-PV), participà en l’organització de les primeres Escoles d’Estiu del PV. Són nombrosos els seus treballs com a professional de l’ensenyament i també els dedicats a estudiar la premsa local i comarcal. Ha rebut els premis Joanot Martorell (1978), Raquel Payà (1990) i, junt a Francesc Martínez, el VI Premi d'Investigacions de l'Horta Sud (1996) i Benvingut Oliver d'Investigació Històrica (2002). A més del Premi Guaix Escola Valenciana (2011), Jaume I de l'Alcúdia (2012), Baldiri Reixac (2015) i  Joan Lluis Vives (2020) amb Ferran Zurriaga. Ha sigut president del Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta Sud (IDECO). En la actualidat és el president del Centre d'Estudis Locals de Picanya (CEL). 

MARTÍ DOMINGUEZ 
Reconegut escriptor i periodista, especialitzat en literatura de viatges. La seua obra es caracteritza per una prosa detallada i evocadora que convida al lector a descobrir llocs i cultures diferents. A través de llibres, com "El pes de la papallona" i "L'esperit de l'ocell solitari", Domínguez ens porta en un recorregut pels racons més remots del món, aportant una visió única i enriquidora de cada lloc que visita. A més, Martí Domínguez ha estat director de la revista "Viure" i col·labora en diversos mitjans de comunicació, tant en premsa escrita com en ràdio i televisió, apropant-nos a la riquesa i diversitat cultural del món. Per tot això, la seua obra i trajectòria són un referent en l'àmbit de la literatura de viatges i una font d'inspiració per a totes les persones que gaudeixen descobrint nous horitzons.

 

 


premis_maig_literari_plantilla_tots_2022