maruja_torres_premi_llig
27 de de maig de 2013
L'escriptora Maruja Torres recull el premi Llig Picanya
L'acte de lliurament s'emmarca dins els actes del Maig Literari
El divendres 24 de maig, el Centre Cultural es va quedar menut (literalment) per a acollir l'acte de lliurament del premi Llig Picanya 2013 a l'escriptora Maruja Torres.
De dalt a baix es van plenar els seients d'un públic emocionat per poder escolar i xerrar amb la persona a la que tantes vegades havien llegit. Una emoció mútua perquè Maruja Torres, tot i acostumada com ha d'estar a aquests tipus de reconeixements, també es va mostrar conmoguda i agraïda pel premi, un premi amb el que el nostre poble vol reconèixer a grans autors i autores i que ja recull noms tan significatius com ara Almudena Grandes, Ana María Matute, Ángeles Caso, Elvira Lindo o José Luis Sampedro.

Una vesprada de complicitat
Maruja Torres va arribar al nostre poble al voltant de les 17.30h i va visitar la Biblioteca Municipal on va atendre als mitjans de comunicació i va signar al llibre d'honor de l'Ajuntament, per a després recòrrer l'edifici i fins i tot descobrir els taulells on estan recollits els noms dels diferents guanyadors i guanyadores del premi Llig Picanya en aquestes 6 primeres edicions.
Més tard, a les 18.30h, com estava previst l'escriptora es va desplaçar fins al Centre Cultural on l'esperava un nombrós públic que va plenar el Centre Cultural. En una primera part de l'acte, a més d'excel·lent música jazz a càrrec del picanyer Víctor Jiménez i el seu grup, es va fer lliurament del premi Llig Picanya. En la segona, i després de l'emotiu agraïment de Maruja Torres, Carmen Amoraga va conduir una "conversa" entre lectors i escriptora, en la que els temes van anar variant amb les preguntes del públic i les respostes de Maruja, sempre ràpides, sempre àgils, sempre intel·ligents. Vora dues hores volaren en les que l'autora d'alguna de les novel·les imprescindibles de la literatura contemporània espanyola, va convinar humor, reflexions, sentiments, idees... per a xerrar de tot: de llibres, de política, de la seua recent eixida de El País (que ella va definir com a "sense rencor"), del seu nou camí al món 2.0, de la seua nova secció a la, molt àcida, revista Mongolia.
Dues hores d'intercanvi, de coneixement mutu entre lectors i autors, dues hores, per tant de l'essència mateixa del Maig Literari de Picanya. Dues hores, que, a més es van tancar amb una signatura de llibres en la que Maruja Torres encara es va mostrar més propera, xerrant amb tots i cadascún dels (molts) seguidors i seguidores que van passar per la seua taula, des de joves lectors, a seguidores fidels, des d'admiradors del seu vessant com a periodista (amb la seua darrera col·laboració a El País a la  mà per a que la signara i conservar-la com a record), a estudiants de periodisme que van rebre d'una autèntica mestra, consells, coneixement i ànims. Va atendre Maruja Torres a totes i tots i a ningú va escatimar ni paraules ni somriues, és el que tenen les persones realment grans.
Des de Picanya, sols ens cal, agraïr la seua presència i complicitat.

Al bloc de Maruja Torres
Ens cal, també conèixer l'opinió de Maruja Torres sobre la seua visita al nostre poble. En aquests dies, podeu llegir al seu bloc aquesta ressenya:

...
Luego estuve en Picanya, en el Maig Literari, en donde como ya os dije me dieron el Premi Llig Picanya y unas horas de gran disfrute con el personal. Se lo dije a todos, cuando agradecí el premio: lástima que no me lo puedan volver a dar, porque fue mágico y maravilloso sentirse aplaudida y arropada por los asistentes. Y Carmen Amoraga, reina: conocía tu vena literaria, suavemente melancólica, pero mientras estuvimos juntas aprecié además tu sorna. Gran mujer, la Amoraga. Dale las gracias al hombre que te salvó de las consecuencias de la mudanza, Fernando, con su mano de artista para la gastronomía. Qué de sabores auténticos. Eso, y los sentimientos. Por todo ello, mi gratitud. Y tengo para mí que vivir en Picaya es una suerte, mira tú
.

Bloc: www.marujatorres.com

Ací podeu trobar totes les imatges de l'acte.
fotogaleria_premi_llig_picanya_2013_maruja_torres