DSC_0080
07 de març de 2019
Les doctores Emilia Morallón i Duna Roda guanyen els primers premis Concepción Aleixandre
L'acte de lliurament comptà amb la presència de la rectora de la Universitat de València Mavi Mestre

Ahir dijous 7 de març, el Centre Cultural acollí l'acte de lliurament dels primers premis “Concepción Alexandre” per a dones científiques valencianes. Un acte que fou presentat per la catedràtica de bioquímica i biologia molecular de la Universitat de València, Emilia Matallana, i que va comptar amb l'assistència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre entre altres personalitats.  

Uns premis diferents en clau feminista i científica

Sota el nom “Concepción Aleixandre”, l'Ajuntament de Picanya ha posat en marxa una convocatòria de premis que vol rentre homenatge a una dona valenciana nascuda en 1862 que va saber combinar la medicina, en l'especialitat de ginecologia, amb la pedagogia i que va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Aleixandre fou la novena dona espanyola a tenir un títol universitari i, en uns temps en els quals la presència femenina en la ciència era quasi inexistent. Aquests premis, únics en la seua singularitat, han de ser doncs, estímul i reconeixement al treball de les dones en l'àmbit de la ciència a la Comunitat Valenciana.

Premis en la 1a edició

Premi local
La picanyera Dra. Duna C. Roda Boluda ha estat premiada en la categoria local. Alumna de l'Escola Gavina i de l'IES Enric Valor, Duna és llicenciada en geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, va cursar l'últim any de carrera becada en la University of Califòrnia Santa Creu; i el màster en la University College London amb una beca de l'Obra Social La Caixa. Doctorada en Geomorfología Tectònica per l'Imperial College de Londres, actualment desenvolupa el seu treball en el GFZ de Potsdam, el Centre d'Investigació Alemany de Geociències, després d'haver rebut en 2018 la prestigiosa Beca Marie Curie de la Unió Europea. 

 

Premi categoria Comunitat Valenciana
La Dra. Emilia Morallón Núñez va rebre el Premi en la categoria Comunitat Valenciana. És doctora en Ciències Químiques per la Universitat d'Alacant, centre en el qual desenvolupa la seua activitat com a catedràtica des de fa 30 anys. El seu treball com a investigadora s'ha centrat en la síntesi i modificació mitjançant mètodes electroquímics de diferents materials per a aplicacions en l'emmagatzematge i generació d'energia, en biosensores per a la detecció de compostos d'interès en medicina i el tractament de contaminants.

Menció honorífica
Així mateix, el Jurado ha atorgat un esment honorífic en aquesta primera edició dels premis per la seua destacada trajectòria a la Dra. María Blasco Marhuenda, biòloga molecular, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques i Cap del grup de Telómeros i Telomerasa (CNIO). Científica especialitzada en els telómeros i la telomerasa. Durant més de 20 anys, el treball de Blasco s'ha centrat a demostrar la importància dels telómeros i de la telomerasa en el càncer, així com en malalties relacionades amb l'envelliment.  

Uns premis amb futur
El Jurat ha volgut manifestar l'elevada qualitat de les 42 candidatures presentades en ambdues modalitats, tot i destacant la presència de trajectòries científiques extenses així com a emergents. Molt destacable és la gran resposta que ha rebut aquesta convocatòria, i cal destacar el suport d'Universitats, Centres d'Investigació, Associacions i persones dedicades a la ciència que han felicitat i donat suport als Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana. Premis que aspiren a convertir-se en un referent per a aquelles joves investigadores que desitgen desenvolupar en un futur les seues carreres científiques. 
A més, en el transcurs de l'acte s'han avançat algunes novetats de la segona edició, les bases de la qual es presentaran al maig. Entre elles es desdoblegarà la categoria local en un Premi Beca d'Investigació destinat a predoctorales i un altre Premi a la trajectòria i la categoria Comunitat Valenciana es desdoblegarà en Premi a la trajectòria consolidada i Premi a la trajectòria emergent.


Galeries relacionades

Art al Carrer

Edició 2020

Acte d'homenatge a Carmen Alborch

Imatges de l'acte homenatge a Carmen Alborch celebrat al context de "Els dies de les Dones" 2019 al Centre Cultural

1a edició dels Premis Concepción Aleixandre per a dones científiques

Les doctores Emilia Morallón i Duna Roda guanyen els primers premis Concepción Aleixandre

7a Edició de la Mostra "Art al carrer"

Mostra de treballs plàstics al voltant del món de la igualtat entre homes i dones organitzat per l'associació Dones de Picanya i l'Ajuntament

Acte de condemna a la violència cap a les dones

Imatges de l'acte de condemna de la violència cap a les dones celebrat el divendres 24 de novembre de 2017 amb la participació de diferents entitats del nostre poble.

25é Recreo-Cross de la Dona

Imatges del 25é Recreo-Cross de la Dona celebrat el divendres 4 de març de 2016. 2a edició del Corre-Cross de la Dona.

Acte de rebuig a la Violència de Gènere

Acte de rebuit a la violència de gènere. Rèplica de l'acció de l'artista mexicana Elina Chauvet "Zapatos rojos contra la violencia". Pl. Espanya.

Acte de signatura de la renovació de l'Acord Ciutadà contra la violència de gènere

Imatges de l'acte de signatura de la renovació de l'Acord contra la violència de gènere al Centre Cultural de Picanya el dimarts 24 de novembre de 2015

6a Edició concurs pintura ràpida

Imatges del 6é concurs de pintura ràpida Vila de Picanya celebrat el dissabte 16/06/12 organitzat per l'Associació d'Alumnat d'EPA i l'Ajuntament de Picanya. El primer premi fou per a Ricardo Ruiz Frau, el segon per a Maria Pastor García i l'accèssit local per a María del Mar Olivares.

Acte de lliurament del Premi Llig Picanya a José Luís Sampedro

Acte de lliurament del Premi Llig Picanya a José Luís Sampedro dins el programa del Maig Literari 2012. Dilluns 4 de juny al Centre Cultural de Picanya.

Acte de lliurament dels Premis Camí de la Nòria i homenatge a Marc Granell

Maig literari 2012. Acte de lliurament dels Premis Camí de la Nòria i homenatge a Marc Granell. Centre Cultural de Picanya31/05/12

Maig literari 2011

Imatges d'alguns dels actes del Maig literari 2011 que va portar fins al nostre poble a destacats escriptors i escriptores com ara Elvira Lindo, Eduardo Mendoza, María Dueñas, Raquel Ricart, Francesc Bayarri i poetes com ara Marc Granell o Lluís Roda.
Notícies relacionades

Ivana Gasulla, Ana Isabel Morales i Carolina Belenguer guanyen els Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana

El jurat atorgà el Premi Especial Honorífic a la doctora Nuria Oliver, investigadora en intel·ligència artificial

Els Dies de les Dones 2020

De l'11 de febrer al 13 de març activitats al voltant del 8 de març

Les Tyrius celebren la seua assemblea anual

Esta associació de dones és una de les més antigues i més nombroses del nostre poble donat que es manté activa des de 1977

Acte de rebuig a la violència cap a les dones

Amb motiu del 25 de novembre. Dia internacional contra la violència de gènere.

Picanya guardonada amb la màxima distinció al certamen Viles en Flor Comunitat Valenciana

El nostre poble rep la qualificació de Quatre Flors d'Honor

Nou programa d'activitats al voltant del 25 de novembre

Dia internacional contra la violència cap a les dones

Tallers formatius contra la violència cap a les dones

L'Ajuntament ofereix quatre tallers adreçats a tot tipus de públics

Presentació del llibre "Modernes, lliures i preparades"

Sobre la residència d'Estudiants a l'Hort de les Palmes de Picanya entre els anys 1936 a 1939

En homenatge a Carmen Alborch

Un emotiu acte, amb presència d'amigues i familiars, va voler reconèixer la fonamental aportació de Carmen a la lluita per la igualtat

Presentació del llibre "Cançoner feminista. Lemes i consignes"

A càrrec de l'autora Cristina Escrivà Moscardó

Els dies de les dones al voltant del 8 de març

Premis, xerrades, cinema, teatre, art... per un món més igualitari entre homes i dones

Exposició: 40 Dones protagonistes de la València republicana

De l'1 al 10 de febrer a la Sala "Carmen Alborch"

Nou color per a la passarel·la Maria Cambrils

Ha estat pintada de violeta en homenatge a la pionera del femisme que li dóna nom

Cors violeta contra la violència cap a les dones

Acte de rebuig de la violència masclista amb motiu del 25 de novembre

Activitats al voltant del 25 de novembre

Dia Internacional contra la violència de gènere