premis_picanya_dones_cientifiques_2020
11 de de febrer de 2020
Ivana Gasulla, Ana Isabel Morales i Carolina Belenguer guanyen els Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana
El jurat atorgà el Premi Especial Honorífic a la doctora Nuria Oliver, investigadora en intel·ligència artificial

Ahir dimarts 11 de febrer i tot i  coincidint amb la celebració del “Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”, l'Ajuntament de Picanya llirà els Premis Concepción Aleixandre a la Dóna Científica Valenciana en la seua segona edició. Estos premis estan convocats pel nostre ajuntament amb l'objectiu de visibilitzar i reconéixer el treball de les dones en l'àmbit de la ciència a la Comunitat Valenciana.

L'acte fou estat presentat per la catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València Emília Matallana, i ha comptat amb l'assistència de, a més de les premiades, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana Carolina Pascual, l'alcalde de Picanya, Pepe Almenar, i el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, entre altres personalitats. 

Les premiades

Ivana Gasulla Mestre, investigadora en el camp de la Fotònica de Microones, ha estat premiada en la categoria Comunitat Valenciana. La investigadora en Física Nuclear Ana Isabel Morales López va rebre el premi local per la seua trajectòria i la també picanyera Carolina Belenguer Sapiña, investigadora en Química Analítica, fou guardonada amb el premi d'ajuda a la investigació

La doctora Ivana Gasulla Mestre, investigadora en el camp de la Fotònica de Microones, ha estat premiada en la categoria Comunitat Valenciana. El jurat ha destacat la seua prolífica trajectòria i l'impacte de les innovadores aportacions de les seues investigacions en el desenvolupament de noves tècniques de multiplexació espacial en comunicacions fibra-sense fils. La seua candidatura ha sigut presentada pel Vice-rectorat de Responsabilitat Social i Cooperació de la Universitat Politècnica de València. 

La investigadora en Física Nuclear de l'Institut de Física Corpuscular Ana Isabel Morales López ha rebut el premi local a la trajectòria consolidada.  D'ella s'ha tingut en compte la seua brillant trajectòria i l'orientació de les seues línies d'investigació en Astrofísica Nuclear (l'origen dels elements més pesats de l'Univers) i en Física Fonamental (la cerca de nova física més enllà del model estàndard).

Finalment, Carolina Belenguer Sapiña ha rebut el premi d'ajuda a la investigació en la categoria local. La jove científica desenvolupa actualment la seua tasca investigadora en el departament de Química Analítica de la Facultat de Química de la Universitat de València. A més del seu excel·lent expedient en investigació, s'ha valorat l'interés del projecte en el qual està immersa, basat en el desenvolupament de nous materials multifuncionals per al control industrial i mediambiental.

Premi honorífic

A més, el Jurat ha atorgat el Premi Especial Honorífic per la seua destacada trajectòria a Nuria Oliver. És la quarta dona membre de la Reial Acadèmia Espanyola d'Enginyeria, doctora en el MIT (Massachussets Institute of Technology), autora de més de 40 patents, guardonada amb nombrosos premis i una de les millors líders espanyoles en tecnologia. La seua candidatura ha sigut presentada per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València. 

El jurat, compost en esta segona edició, per Emília Matallana (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues AMIT), Marcela Jabbaz (Universitat de València), Mª Fulgencia Vila (Universitat Politècnica de València), Daniel Ramón (director científic de Biópolis, empresa de Biotecnologia del Parc Científic de la Universitat de València) i Milagros Julve (Associació del Professorat Jubilat de la Universitat de València)  ha volgut destacar l'elevada qualitat de les 15 candidatures presentades tot i assenyalant la presència de trajectòries científiques extenses, així com emergents. Pel que ha proposat a l'Ajuntament donar visibilitat a totes elles incorporant-les al Mapa de Visibilització de Dons Científiques Valencianes, un document en el qual estan representades totes les científiques que han optat a aquests Premis. 


Trajectòries

IVANA GASULLA MESTRE. PREMIE CATEGORIA COMUNITAT VALENCIANA
Ivana Gasulla és investigadora sènior (Ramón y Cajal) i Vicedirectora de Difusió i Promoció de l'Institut d'Investigació ITEAM de la Universitat Politècnica de València (UPV). En 2016, va rebre una prestigiosa ERC Consolidator Grant per a desenvolupar noves tècniques de multiplexació per divisió espacial per a la nova generació de comunicacions fibra-sense fils sota el projecte InnoSpace. Ivana Gasulla va rebre el títol d'Enginyera i Doctora en Telecomunicació per la UPV, en 2005 i 2008, respectivament. La seua tesi doctoral, centrada en la transmissió de senyals radie de banda ampla sobre fibra òptica multimodo, va ser reconeguda amb el premi LEOS Graduate Student Fellowship Award atorgat pel IEEE. En 2012, va obtindre una beca Fulbright per a investigar sobre multiplexació espacial en fibra òptica en la Universitat de Stanford, els Estats Units. De retorn a ITEAM des de 2014, la seua línia d'investigació comprén, entre altres, l'aplicació de fibres multinúcleo i fibres de poques maneres al camp de la Fotònica de Microones. Els resultats del seu treball han donat peu a més de 100 publicacions internacionals, destacant contribucions a Nature Communications i Nature Photonics. És membre del comité tècnic de les conferències més prestigioses en el camp: European Conference on Optical Communications (ECOC), Optical Fiber Communication Conference (OFC) i IEEE International Topical meeting on Microwave Photonics (MWP), entre altres. 

ANA ISABEL MORALES LÓPEZ. PREMIE CATEGORIA LOCAL A la TRAJECTÒRIA CONSOLIDADA.
La investigadora en Física Nuclear de l'Institut de Física Corpuscular Ana Isabel Morales López és Llicenciada en Física per la Universitat de València i Doctora en Física Nuclear per la Universitat de Santiago de Compostel·la, ha realitzat diverses estades postdoctorals a Itàlia i Espanya centrades en l'estudi de nuclis exòtics produïts en instal·lacions de feixos d'ions radioactius. En aquest context, la seua dedicació principal és l'explotació de la desintegració beta com a mitjà per a realitzar investigacions capdavanteres en astrofísica i estructura nuclear lluny de l'estabilitat. Els seus estudis impliquen un acostament formal a la ciència, contribuint fonamentalment a l'avanç de la frontera del coneixement humà. Les seues línies d'investigació no sols es limiten a l'àmbit de la Física Nuclear, també inclouen temes de gran actualitat i interés general en Astrofísica Nuclear, com l'origen dels elements més pesats en l'Univers, i en Física Fonamental, com la cerca de nova física més enllà del model estàndard. A més, la seua labor contribueix a ampliar bases de dades nuclears internacionals, que s'utilitzen, entre altres aspectes, en medicina i seguretat nuclear. Ha realitzat més de 20 ponències i és coautora de més de 60 publicacions especialitzades. Paral·lelament col·labora en labors docents i de divulgació científica, i en projectes dirigits a fomentar vocacions científiques en xiquetes i joves. En 2019 va ser guardonada pel treball de recerca ‘Cap a la igualtat de gènere en la història del sistema periòdic’, en el qual ressalta la contribució femenina en el desenvolupament de la taula periòdica per a integrar la perspectiva de gènere a les aules de ciències.

CAROLINA BELENGUER SAPIÑA. PREMI D'AJUDA A la INVESTIGACIÓ. CATEGORIA LOCAL.
Carolina Belenguer Sapiña desenvolupa actualment la seua labor investigadora en el departament de Química Analítica de la Facultat de Química de la Universitat de València, en col·laboració amb l'Institut de Ciència dels Materials de la mateixa entitat.  Des de l'inici de la carrera investigadora en 2014, ha publicat 8 articles en revistes d'elevat impacte dins de la temàtica d'anàlisi i remediación mediambiental i alimentària. A més, ha realitzat 24 contribucions a congressos i reunions científiques, havent participat en l'organització de dues d'ells, i ha col·laborat en 7 projectes d'investigació finançats a nivell nacional i autonòmic. A més ha gaudit de diferents beques, destacant-se la beca de col·laboració del Ministeri d'Educació durant el curs 2014/2015, simultània a la finalització dels seus estudis de Grau en Química, i la beca predoctoral de la qual gaudeix actualment. L'activitat investigadora s'ha centrat fins hui en el desenvolupament de materials multifuncionals que permeten el control analític de diferents tipus de contaminants emergents en mostres d'origen mediambiental i alimentari. Mitjançant la detecció d'aquests tipus de contaminants, es pot conéixer en quina mesura es troba la població exposada a aquests compostos, molts dels quals tenen encara efectes desconeguts sobre la salut i el medi ambient. 

NURIA OLIVER. PREMI ESPECIAL HONORÍFIC
Llicenciada en Enginyeria de Telecomunicacions en la Universitat Politècnica de Madrid i doctorada en Mitjana Arts and Science en l'institut de Tecnologia de Masachussets (els Estats Units), desenvolupa el seu treball en el camp de la intel·ligència artificial. En l'actualitat és  Consellera Científica del Vodafone Institute for Society and Communications i en l'ONG  DataPop Alliance participa en projectes d'investigació, impartició de xarrades sobre Big Data i Intel·ligència Artificial per al Bé Social i per a promocionar projectes d'apoderament de les dones i activitats enfocades a inspirar a xiquetes i adolescents a estudiar carreres tecnològiques. És la quarta dona membre de la Reial Acadèmia Espanyola d'Enginyeria, autora de més de 40 patents, guardonada amb nombrosos premis i en l'actualitat és considerada una de les millors líders espanyoles en tecnologia.

Fotogaleria completa de l'acte ací:
http://www.picanya.org/informacio/publicacions/fotografies/galeries-d-imatges/i/14782/219/acte-de-lliurament-de-la-2a-edicio-dels-premis-concepcion-aleixandre

Galeries relacionades
Art al carrer.
19 de de febrer de 2024

Art al carrer.

Premis Concepción Aleixandre
11 de de novembre de 2022

Premis Concepción Aleixandre

Renovació junta directiva Tyrius Picanya
25 de d’octubre de 2022

Renovació junta directiva Tyrius Picanya