0b79b01702e886295719888d3d0f968e
09 de de març de 2016
L'Ajuntament incrementa el pressupost per a tractaments contra plagues
Especial atenció a mosquit tigre i processonària
És evident que estem tenint un dels hiverns més càlids i eixuts dels darrers anys (i dècades). No queden ja depredadors dels insectes (no volen ja les rates penades, han desaparegut granotes i puputs...). Estan arribant noves espècies d'insectes, impròpies de les nostres terres, que s'adapten ràpidament a l'entorn humà (com el mosquit tigre). Tota una sèrie de factors que fan que cada dia siga més difícil controlar les plagues i ens han de fer pensar que este estiu la situació serà molt exigent.

Increment del pressupost per a la lluita contra plagues

En eixe sentit l'Ajuntament de Picanya ha augmentat considerablement la partida destinada a treballs de control de plagues què, en este 2016 ha crescut fins als 30.000€ amb especial atenció al control del mosquit tigre i la processonària dels pins.

Accions directes
En cada època de l'any l'Ajuntament, a banda dels tractaments permanents, realitza accions concretes relacionades amb les plagues del moment. En eixe sentit, en estos mesos s'han realitzat accions destinades a controlar la plaga de la processonària que, enguany, s'ha avançat per la climatologia d'este hivern. A més dels tractaments amb endoteràpia que ja vam explicar en este mitjà, s'ha procedit a la retirada a mà de les conegudes "borses" allà on s'han detectat (foto) i es manté una vigilància permanent sobre les zones de pins tot i que la dificultat ès màxima donat que la processonària és una plaga incontrolada al nostre país. 

Treball permanent
L'Ajuntament de Picanya, per mitjà d'una empresa especialitzada amb seu al nostre poble, manté un control permanent amb intervenció constant i tasques tant de prevenció, com d'estudi, anàlisi i eliminació si cal. 
Així al clavegueram municipal es realitzen revisions permanents i intervencions als mesos de juny i octubre adreçades al control de rosegadors i paneroles. A les escoles públiques es realitzen revisions als mesos d'abril, juliol i desembre i sempre que són requerides per la direcció dels centres. Per raons evidents a les escoles és impensable la realització de tractaments preventius, no seria acceptable que xiquets i xiquetes estigueren exposats a este tipus de productes de forma permanent. El control de mosquits, sempre difícil al nostre poble per les seues característiques, a diferents punts del poble i, molt especialment a la zona del barranc, es realitza permanentment però molt especialment als mesos de juny, juliol, agost, setembre, octubre i novembre.

Atenció personalitzada
Totes els requeriments i queixes que arriben a l'Ajuntament per qualsevol mitjà (en persona, via web, via aplicació per a mòbils, per teléfon...) són ateses. Aquelles que són presentades a nivell individual, per un veí/veïna reben resposta directa per part de l'empresa que presta el servei. El ciutadà/na rep una telefonada i, si és necessari un tècnic de l'empresa es desplaça fins al domicili del veí/veïna per tal d'avaluar, en directe, la situació. Ben a sovint, els problemes tenen origen a l'interior de les cases particulars (imbornals, desaigües, piscines amb manteniment deficient...) i ahí l'Ajuntament no té competència per a intervindre d'una manera inmediata. Més de 60 reclamacions han estat ateses de forma personalitzada als darrers dotze mesos. 

Col·laboració ciutadana
Realment no és realista, ni probablement desitjable, pensar en un entorn completament "estèril" amb presència zero d'insectes o rosegadors. Pensem, per exemple que l'ús intensiu d'insecticides és el que està portant a la desaparició de les abelles i amb elles, les possibilitats de polinització de moltes plantes, un problema extraordinàriament greu. 
És, evidentment, molt necessari, garantir el control d'insectes i rosegadors a uns nivells safisfactoris i en eixe sentit és ben important la col·laboració ciutadana. És important informar a l'Ajuntament quan es detecten focus de problemes i que, d'esta manera, l'empresa de control puga avaluar la situació i intervindre i també és important seguir determinades pautes, especialment en el cas de propietaris de camps, jardins, horts, piscines i, fins i tot plantes.
Com a exemple, ací teniu uns consells a l'hora de previndre la propagació del mosquit tigre i que també són aplicables en el cas d'altres insectes:
http://www.picanya.org/poble/entorn-i-oratge/accions/i/6470/156/recomanacions-per-a-evitar-la-propagacio-del-mosquit-tigre
 


bnr_mosquit_tigre




Recollida a mà de les borses de processonària
Recollida a mà de les borses de processonària